2019. szeptember 28., szombat

vérsóska vagy erdei sóska (Rumex sanguineus ssp. sanguineus), ehető növény, vízi növény, mocsári - Jelenlegi ára: 1 200

A vérsóska vagy erdei sóska (Rumex sanguineus ssp. sanguineus) alacsony termetű évelő növény, mely a Kaukázus vidékén őshonos, de Európában, Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában előfordul.
A növény fő díszét tőlevélrózsát alkotó levélzete adja melynek íze nem annyira savanykás, mint a sóskáé, inkább a spenótra emlékeztető. A növény a spenóthoz hasonló alacsony, kb. 20-30 cm magas és ugyanilyen széles levélcsokrot fejleszt. A levelek sötétzöldek, mély céklavörös színű erezettel, amely különösen a hűvösebb hónapokban válik hangsúlyossá. Jól illik a kert árnyékosabb részeibe, de akár balkonládában is nevelhetjük.
Levélzetét lándzsa alakú, bordó erezetű, élénkzöld és fényes levelek alkotják. Nyáron kicsi, zöldes színű virágokat is hoz, de ezek nem rendelkeznek komoly díszítőértékkel.
A vérsóska félárnyékos, esetleg világos, vagy napos helyre ültethető növény, mely a tápanyagban gazdag, üde talajokat kedveli. Vízigényes növény, rosszul bírja a szárazságot, ezért rendszeres öntözést igényel. Én a tóparton tartom. Télen érdemes takarni.
Igazán szép, bokros formát akkor érhetünk el, ha nem hagyjuk, hogy a növény magot érleljen, ezért a virágokat az elvirágzás után érdemes levágni. Szaporítani magvetéssel és tőosztással lehet.  
Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav okozza. A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

Jelenlegi ára: 1 200 Ft
Az aukció vége: 2019-10-19 16:13 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts